Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA) ralliye olan ilgiyi artırmak amacıyla 2007'de hayata geçirdiği organizasyona katılacak Peugeot Sport Türkiye takımın pilotu Burcu Çetinkaya (29) ve co-pilotu Çiçek Güney (29), büyük düşünüyor.
Milli sporcular Burcu Çetinkaya ve Çiçek Güney ikilisi, Eurosport Events tarafından düzenlenen Kıtalararası Ralli Şampiyonası'nda, tüm dünyadaki ilk ve tek bayan ekip olarak Türk bayraklı otomobilleriyle Peugeot Sport Türkiye adına erkek rakiplerine karşı yarışacaklar.
Pilot Burcu Çetinkaya, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen haftalarda İstanbul'da yapılan Dünya Ralli Şampiyonası'nda (WRC) Peugeot Sport Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ederek, en iyi Türk ekibi olarak finiş çizgisine geldiklerini anımsattı.
Aldıkları sonuçla dünya 12'incisi olduklarını, kendi sınıflarında ''Süper 2000 Otomobiller'' arasında da ikinci sırada finişe geldiklerini belirten Çetinkaya, ''Eurosport Events tarafından düzenlenen şampiyonanın ilk ayağı olan İtalya-Sardunya Adası'nda 4-6 Haziran'da gerçekleştirilecek organizasyona katılacağız. Ardından Belçika, Portekiz (iki kez), Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İngiltere olmak üzere toplam 7 yarışda mücadele edeceğiz. Şu ana kadar bu şampiyonada puan alan bayan ekip hiç olmadı. Öncelikle puan almak. Ama her yarışta daha ileriye giderek podyum görmek istiyoruz'' dedi.
-KADIN SÜRÜCÜLER ÜZERİNE...-
Türk kadınlarının otomobil kullanma deneyimlerine de dikkati çeken Burcu Çetinkaya, şöyle devam etti:
''Türk kadınları kötü otomobil kullanıyor ancak, çok iyi kullananlar da var. Bunun nedeninin, kadınların, otomobilin direksiyonuna çok geç geçmelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Kadınlar, ehliyetini alıyor, uzun süre de o ehliyete dokunmuyor, araç kullanmıyor. Genelde bu işi erkekler yapıyor.'' İlk kez 12 yaşında traktör sürerek araç kullanmayı öğrendiğini ifade eden Çetinkaya, ''Sekiz yaşından beri otomobille iç içeyim. Bu benim en büyük tutkum'' dedi.
Çiçek Güney ise, otomobil kullanmaya 14 yaşında başladığını belirterek, kadınların otomobil kullanımlarıyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
''Bayanlar genelde otomobil sürmeyi eşleri, babaları ya da ağabeyleri yanında öğrendikleri için tedirgin oluyorlar. 'Aman yanlış yaptın, aman olmadı' denilince duygusal yaklaştıkları için panik olup bırakıyorlar. Ama erkekler yanlış yaptığında 'haydi koçum devam et, yaparsın sen' gibi destekleyici ifadeler kullanıldığından cesaretleniyorlar. Kadınlar ise öğrenmeye tutuk başlıyorlar. Bunu üzerlerinden atmaları zaman alıyor. Üstelik toplumsal baskı var. Bir erkek park edemediği zaman kimse kornaya basmıyor. Ama kadın park edemediği zaman, 'yine bayan yine beceremedi' oluyor. Bunun da baskısı var. Ama bunların hepsi, ciddi bir eğitimle aşılabilir. Sürücü kurslarında verilen eğitimin uzun süreye yayılması gerekiyor. Böylelikle iyi otomobil kullanan Türk kadını sayısı artar. Çünkü otomobil kullanmak fiziksel açıdan farklılık gerektiren bir şey değil.''
Co-pilot Çiçek Güney, IRC'de yarışan tek kadın ve tek Türk ekibi olmanın gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.